De kracht van het Lencioni model voor teams

Het Lencioni model is even krachtig als simpel. Het geeft op een eenvoudige manier weer hoe de samenwerking verloopt in een team als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan of juist niet. De basis van het model is dat er zonder vertrouwen niks te bouwen valt in een team. Zonder vertrouwen bouw je op drijfzand en kom je nergens als organisatie. Vaak zijn er vertrouwensissues in een team en als die niet worden aangepakt is een organisatie stuurloos en reddeloos verloren als er geen actie wordt ondernomen. Gelukkig heeft Lencioni ook bedacht wat je daaraan kunt doen. Dat maakt teamwork een stuk effectiever en vooral veel leuker. In dit artikel vertellen we je alles over de kracht van het model en hoe jij het voor jou kunt laten werken. Lees snel verder als jij stappen wilt zetten met je organisatie of met je team.

Een model dat simpel en effectief is

Het Lencioni model is gebaseerd op een piramide die inzicht geeft in de zwaktes en sterktes van een team. Een team is zo sterk als de zwakste schakel ,en als je weet wat die is, dan kun je deze sterker maken. De basis is onderling vertrouwen. Een team dat elkaar vertrouwt is een team dat sterk is en tegen een stootje kan. Zonder vertrouwen is er geen team en dat is niet goed voor de organisatie. De volgende laag is of mensen bang zijn voor conflicten of dat ze er op een constructieve manier mee om kunnen gaan. Verder is de onderlinge betrokkenheid van belang. Hoe meer betrokkenheid hoe sterker het team. Als teamleden verantwoordelijkheid nemen is dat goed voor de resultaten. Lopen ze weg voor verantwoordelijkheid dan ontstaat er chaos. Hoe meer een team gericht is op resultaat hoe beter de resultaten zullen zijn en dat is dan ook de laatste trede van de piramide.

Vertrouwen is de basis bij Lencioni model

We gaven het al aan en benadrukken het hier nog een keer. Het Lencioni model zet vertrouwen op 1. Zonder een basis van onderling vertrouwen kan een team niet naar behoren functioneren en dat heeft een negatief effect op de hele organisatie. Het is één van de grootste issues die spelen binnen teams.

Een solide basis voor samenwerking met het Lencioni model 

Dankzij het Lencioni model kan er gebouwd worden aan een solide basis voor samenwerking. Door het vertrouwen in een team te herstellen leg je een goede basis voor goede resultaten en een goede werksfeer. Van daaruit kun je samen gaan bouwen aan verantwoordelijkheid, samenwerking en krachtige doelen formuleren. Dan staat er niks meer in de weg om die doelen ook te realiseren. Wat je nodig hebt is een stevige dosis oprechtheid en puurheid om de zere plekken bespreekbaar te kunnen maken.

Bouwen aan teamwork met Lencioni model

Het Lencioni model is een hele betrouwbare manier om te bouwen aan een team dat bergen kan verzetten en wonderen kan verrichten. Als jouw team goed samenwerkt dan is alles mogelijk. Daarmee geef je een voorbeeld voor de hele organisatie en daar heeft iedereen profijt van.

Wil je nog meer trainingen volgen? Dan is feedback training ook handig!

Reacties zijn gesloten