Kun je een huis in Almelo kopen zonder eigen geld?

Om een huis te kopen in Almelo moet bijna iedereen een lening aangaan. Deze lening financiert vaak grotendeels de aankoop. Toch wordt er verwacht dat je eigen geld inlegt bij het aankopen van een woning. Maar is het ook mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld?

 

Hypothecaire lening

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100% van de woningwaarde te lenen. Dit betekend in een markt zoals nu dat als je boven de waarde van de woning wilt bieden je dat met eigen geld moet doen. De woningwaarde wordt berekend door een taxateur in Almelo. Het taxatie rapport en de uiteindelijke waarde van de woning kan dus iets verschillen per taxateur. Helaas zal dit in de meeste gevallen niet genoeg in je voordeel werken dat het mogelijk is om een woning te kopen zonder eigen geld.

 

Bijkomende kosten

Daarnaast is de aankoop van de woning niet de enige kostenpost die je zal hebben. Andere bijkomende kosten zijn: notariskosten, taxatiekosten, bouwkundige keuring, kosten voor het afsluiten van de hypotheek, overdrachtsbelasting, kosten voor de leveringsakte, kosten voor de makelaar en opleverkeuring. Daarnaast is de kans groot dat je nog wat dingen moet verbouwen, schilderen of nieuwe inboedel nodig hebt.

 

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Afhankelijk van de prijs van de woning die je wilt kopen en de concurrentie zal de hoeveelheid eigen geld die je nodig hebt verschillen. In de huidige markt wordt er veel overboden en staan er regelmatig huizen boven de woningwaarde te koop. Daarnaast zullen de bijkomende kosten zoals de notaris en overdrachtsbelasting ook kunnen verschillen door de prijs van de woning omdat deze vaak worden berekend met een percentage van de aankoopwaarde.

Het wordt aangeraden om minimaal 10% van de aankoopwaarde van de woning in eigen geld te hebben.

Belastingvrije gift

Natuurlijk is sparen de meest simpele oplossing om aan eigen geld te komen. Maar dit kan ook erg lang duren. Daarom mag je een eenmalige belastingvrije schenking voor de koop van je eigen huis ontvangen. In 2022 is dit maximaal €106.671. Heb je dus familie of vrienden die je erg graag willen helpen dan is dit een mogelijkheid om het proces wat te versnellen.

 

De juiste makelaar

Helaas is het dus momenteel niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld. Maar met de juiste makelaar kan je wel zorgen dat het bedrag eigen geld wat je moet inleggen zo laag mogelijk blijft. IQ Makelaars in Almelo helpt je hier graag mee verder.

 

Reacties zijn gesloten